Fräsning av spännjärn i aluminium

Bild på 2 st spännjärn i aluminium.

Mina spännjärn i trä som jag gjorde tidigare höll inte så länge,  dem gick av på mitten hela tiden när jag drog åt dem, så jag bestämde mig för att tillverka några st. i aluminium istället. Beställde hem några 10 mm plåtar av sorten AW-6060 T6, samt några 3 mm plåtar av sorten AW-5083. Beställde även 1 st. 1 mm och 1 st. 2 mm aluminiumplåt av sorten AW-1050A.

 

Testfräsning

Efter att jag fått hem aluminiumplåten jag beställt, började jag med att testfräsa lite i en 10 mm AW-6060-T6 plåt för att se vilket skärdjup och vilken matning maskinen klarar av. Orsaken till att jag valde att börja testfräsa i en 10 mm plåt, var för att jag trodde att jag skulle kunna fräsa i det utan smörjmedel. Efter en hel del tester med olika skärdjup, så kom jag fram till att maskinens x-axel är lite klen för att ta stora skärdjup i aluminium. Det gick max att ta 0,5 mm skärdjup med en matning på 1200 mm/min.

Här nedan kan ni se en video där jag testfräser i AW-6060 T6 aluminium med en 6 mm 3-skärig pinnfräs för aluminium skärdjupet är 0,5 mm och matningen 1200 mm/min.

 

Resultatet

När jag kommit fram till att det gick bra att använda 0,5 mm som skärdjup och 1200 mm/min i matning så började jag att fräsa ut några st. spännjärn i aluminium. Vart 4 st. spännjärn gjorda. Är rätt nöjd med resultatet för att vara dem första sakerna jag tillverkar i aluminiumplåt i den här maskinen. Nedan kan ni se hur resultatet vart på sidan av spännjärnet.

Spännjärn på högkant för att visa den frästa sidan.

 

Bild på 2 st spännjärn i aluminium.

 

Fler saker i aluminium

Korslagda verktyg

Efter att ha tillverkat spännjärnen så ville jag prova att fräsa ut något i 1 mm aluminiumplåt. Ritade upp en hammare och en fast nyckel som låg i kors. Här nedan kan ni se resultatet.

Hammare och fast nyckel i 1 mm aluminiumplåt.

 

Vurmstanskylt

Efter att jag provat att fräsa i 1 mm aluminiumplåt kom jag på att jag ville göra en skylt i 3 mm aluminiumplåten. Resultatet ser ni nedanför.

Vurmstan skylt i 3 mm aluminiumplåt.

 

Här nedan kan ni se en liten kort video om hur det såg ut när den fräste konturen på bokstäverna.

 

Slutord

Nu när jag vet att det går bra att fräsa i aluminium med min Workbee CNC , så kommer det definitivt bli fler saker tillverkade i aluminium. Ännu en rolig produktiv helg i hobbyrummet avklarat.

Samlingbild på några av detaljerna som vart gjorda i aluminium.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar