Fräsning av en verktygsbricka

Hösten har kommit, dags att sparka igång maskinerna i vurmstan och fortsätta bygga upp källarens verkstad till det perfekta hobbyrummet. Först ut bland höstens projekt var att göra en verktygsbricka, samlade med dem vanligaste verktygen som jag använder till min Workbee cnc fräs.

Verktygsbricka
Brickan har plats för för 2 st blocknycklar, 1st skjutmått, 10 st spännhylsor och flera varianter av pinnfräsbehållare i plast. Brickans storlek är ca 420x340mm.

Verktygsbrickan ritades i 2d i ett flertal olika program. Konturerna för blocknycklarna ritade jag på ett papper genom att helt enkelt lägga blocknyckeln uppe på pappret och dra en bläckpenna runt om. Den fina konturen scannades sedan in till en bild som jag kunde redigera. Konturen för skjutmåttet ritades på ett ungefär i ett ritprogram. Alla bilder exporterades så jag kunde läsa in det i programmet för 2d cam-beredning.

Brickan tog ca 1,5 timme att fräsa, trots relativt snabb matning. Detta för att jag använde mig enbart utav en 1/8 tums (3,175 mm) 2-skärig pinnfräs.  Hade jag vetat att det skulle ta så lång tid så hade jag använt mig utav en större pinnfräs för grovgörat.

Här nedan kan ni se en time elapse på när fräsen tillverkade verktygsbrickan. 90 minuters arbete nerkortat till 1 minut.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar