Tillverkning av en sprayburkshylla

Inledning 
För att få ordning på alla mina sprayfärgsburkar, som jag lägger på olika bra ställen i verkstaden, (som man sen inte hittar när man ska ha dem) så tänkte jag att jag tillverkar en sprayburkshylla.

Design
Börjar med att starta CAD-programmet och börjar rita på en design som jag sett på nätet. Efter att ha ritat ett tag så kommer jag på att det blir lite svårt att tillverka den designen i min Workbee CNC, så jag börjar om ifrån början med en ny  ”Keep It Simple Stupid” design. Material jag valde att designa hyllan av är 16 mm MDF.

Bild på designen jag ritade upp och valde att använda.

Exploded view på designen. 

Fanns flera orsaker till varför jag ville hålla det så enkelt som möjligt, men den största orsaken var den, att detta var första gången som jag skulle tillverka något som bestod av många delar. Ville helt enkelt inte blanda in komplicerad fräsning första gången.

CAM-beredning
När designen var spikad så var det dags att göra CAM-beredningen. Den här gången valde jag att exportera all delar till dxf (autocad) 2D filer och sedan göra beredningen i ett program för 2d fräsning. Anledningen är den att det går mycket fortare att göra CAM-beredning i ett 2D program än i ett 3D program. I CAM-beredningen väljer jag att använda en 2-skärig 3.175 mm rak pinnfräs.

Fräsning
När CAM-beredningen var färdig så var det dags att starta upp fräsen och ladda NC-koden som jag fått ut efter CAM-beredningen. Montera dit en 2-skärig 3.175 mm rak pinnfräs och börja fräsa.

Lite fräsdata:
Spindelhastighet: 24000 rpm
Skärdjup: 2 mm
Matningshastighet: 1200 mm/m

Lite bilder ifrån fräsningen utav delarna:
Montering
Efter att fräsen arbetat klart och alla delar var tillverkade, så var det dags för provmontering för att se om alla delar passade.

Här ser vi alla  tillverkade delar till sprayburkshyllan, redo för provmontering.
Sprayburkshyllan monterad.

Slutord
På bilden ovan ser ni delarna provmonterade. Är glad att alla delar passade som det var tänkt. Nu återstår bara demontering, målning och att hitta en bra plats att hänga upp den på i verkstaden.


Bli först med att kommentera

Lämna ett svar